Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Zelf vaatwaspoeder maken

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 09:03

De zoektocht naar het ideale vaatwasblokje leverde ons zelf niet veel op. Vaak moesten we de afweging maken: een goed reinigend blokje in een extra plastic verpakking, of een verpakkingsloos blokje die toch minder reinigingskracht heeft... De oplossing is nogthans simpel, en we zijn zeker dat jij het ook kan: zelf vaatwaspoeder maken

Hoe fijn zou het zijn om je vaat te kunnen reinigen met producten waarvan je weet dat ze natuurlijk en niet schadelijk zijn? Niet enkel als je kleine kindjes in huis hebt, die hier nog gevoeliger aan zijn, maar ook gewoon, voor jezelf. Het kàn gewoon, en 't is écht niet veel moeite. We loodsen je door de benodigdheden en de werkwijze om te maken. Over een dikke 2 minuten ben je uitgelezen......en dat is evenlang als nodig is om dit vaatwaspoeder te maken!

Benodigdheden

Volgende ingrediënten heb je nodig om zelf je vaatwaspoeder te maken:

De combinatie van deze drie producten zorgt ervoor dat er een ideale mix is om jouw vaat spik-en-span te krijgen. Even stilstaan bij de superpowers van deze ingrediënten.

Citroenzuur is een krachtige kalkverwijderaar. Je kunt deze inzetten om elke vorm van kalk aan te pakken, zo ook in je toilet. Citroenzuur zorgt ervoor dat je vaatwas zelf ook schoon blijft.

Kristalsoda is een natuurlijke ontvetter. Het is belangrijk om voor het vaatwaspoeder geconcentreerde kristalsoda te gebruiken. Dit is niet enkel 3x krachtiger dan reguliere kristalsoda, het is ook droog (zo droog dat we je uitdagen om niet te niezen bij het maken van dit vaatwaspoeder!). 

Zout is de ideale waterontharder. Het beste is om zeezout te gebruiken (mag ook grof zeezout zijn). Afhankelijk van de waterhardheid in jouw streek, kan je ervoor kiezen om meer/minder zout te gebruiken.

Geef toe, het is toch fijner om te weten wat er in jouw producten zit, dan zo'n vaatwasblokje met allemaal ingrediënten die klinken alsof ze van een andere planeet komen?

Aan de slag

't is zo simpel als iets. Klaar??? Daar gaan we!

 

  • weeg alle ingredienten af
  • giet ze samen in een kom
  • meng ze onder elkaar
  • wens je extra geur toe te voegen? Gebruik dan etherische olie. We raden aan om gewoon een drupje in het bakje van je vaatwas zelf te doen. Als je vocht zal toevoegen aan dit mengsel, zal het snel heel hard worden.

Om te doseren gebruik ik zelf een oud lepeltje vanuit de flesvoeding, maar je kan gewoon de volgende dosering aanhouden: 1 eetlepel voor een gewone vaat, 2 eetlepels voor erg vuile of veel vaat.

Het is belangrijk om het mengsel in een pot te doen die helemaal luchtdicht afgesloten kan worden. Als dit niet gebeurt zal de kristalsoda vocht uit de lucht onttrekken en zal je poeder vochtig worden en verharden. 

Heb je toch liever vaatwasblokjes? Doe dan alles zoals hierboven omschreven, maar voeg op het einde een klein beetje water met een verstuiver toe aan het mengsel. Goed roeren en dan goed aandrukken in een ijsblokjesvorm. Na enkele uren zullen ze uitgehard zijn en kan je ze in een luchtdichte pot bewaren.

Voila. 

"Is dat het?" horen we jullie nu vragen... Jep, that's it. 

 

 

Succes!

 

 

 

 

 

 

Laat ons vooral weten hoe jullie DIY's gaan, via Facebook, Instagram (@tgroenboontje) of een reactie hieronder! 👇


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.