Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Groene voornemens

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 09:55

Groene voornemens

Met december gaan we de laatste maand van het jaar in. Voor velen een moment om stil te staan bij de afgelopen maanden. Een moment van reflectie over jouw jaar.

Wat heb je allemaal bereikt afgelopen jaar? Kleine stapjes, maar misschien ook een groots project gestart? Wat is niet gelukt en wil je oppakken het aankomende jaar?

We geven er vaak de term 'goede voornemens' aan. Maar wat zijn 'goede voornemens' eigenlijk?

Volgens de Van Dale betekent het woord ‘’voornemen’’ plannen of streven naar. Met andere woorden, een beslissing nemen om iets wel of niet te doen, een doel hebben.

Steeds meer mensen maken als goed voornemen 'duurzamer leven' of 'afvalarm leven'. Iets wat wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Maar hoe pak je dat concreet aan?

Start!

De makkelijkste manier om hiermee te starten, is door te kijken wat je in huis hebt. De meeste mensen starten dan in de keuken.

Iedereen kent wel een brooddoos en een herbruikbare drinkfles. Supersimpel zou je denken, en toch blijven mensen plastic flesje water kopen en weggooien. Terwijl een herbruikbare drinkfles je geld bespaart, beter is voor het milieu én gezonder voor je lijf!
Een compacter alternatief voor de brooddoos is een Boc'n Roll. Altijd een propere ondergrond om je lunch op te leggen en na het gebruiken gewoon dichtvouwen. (hij mag zelfs in de wasmachine!)

We gaan ervanuit dat iedereen ook wel die beruchte schuif (of misschien zelfs kast) met potjes en al dan niet bijhorende dekseltjes heeft. (Geef toe?! ;-)) Overschotjes van een maaltijd kun je hier makkelijk in bewaren. Ook een half stuk fruit past wellicht in één van die potjes. Ook restjes invriezen kan makkelijk op deze manier.

Daarnaast is het ook erg makkelijk om je eigen zakjes mee te nemen naar de (super)markt wanneer je groenten, fruit, noten, aardappels,... gaat kopen. De katoenen zakjes of netzakjes zijn tegenwoordig bijna over te koop. 
Ook met je potjes kun je naar de winkel gaan. Je laat dan eerst je lege potje wegen om het daarna te vullen en af te rekenen.
Wanneer je even op google rondsnuistert, zul je misschien ontdekken dat er in je buurt een verpakkingsvrije winkel is. Een snel overzicht vind je hier.

Drink je graag koffie of thee? Er is vaak losse thee te koop en ook je koffie kun je in bulk aankopen. Met een cafetière heb je in een handomdraai lekkere verse koffie, zonder afval van filter, pad of capsule!
Thee kun je in een thee-ei of -lepel stoppen. Zo heb je de perfecte hoeveelheid thee voor een lekkere kop, zonder afval van al die kleine zakjes.

Eten invriezen kan makkelijk in die potjes, of wanneer je een compacter systeem wilt, in herbruikbare zakjes zoals de Stasher Bags. Ook stapelbare glazen potten lenen zich hier erg makkelijk toe.

Heb je een tuin? Start dan een composthoop of -ton met groente en fruit restanten. Je tuin zal je dankbaar zijn want deze compost kun je later gebruiken als meststof voor de bodem waarin je lekkere eigen groenten kunt kweken.

Met deze tips kun je hopelijk al een verschil maken in je eigen keuken!

Badkamer

Een ander vrij makkelijk startpunt om duurzaam te leven, is de badkamer. Hier zijn enkele slimme trucjes al voldoende om een groot verschil te maken.
Douchegel en shampoo vervangen door solide blokken zeep en shampoobars bijvoorbeeld. Kiezen voor wasbare wattenschijfjes in plaats van wegwerp exemplaren. Een dagcrème kopen in een glazen potje in plaats van een plastic tube.
Ook tandpasta bestaat tegenwoordig in een glazen potje. Zo hoef je niet telkens die lege tube weg te gooien. Nog een voorbeeld hierbij is deo. Deze kun je gerust in een glazen roller kopen in plaats van plastic, of een spray-systeem.

Kies voor een degelijk, roestvrij, stalen scheermes in plaats van plastic exemplaren. De mesjes kun je vaak los kopen in de supermarkt, of bij de apotheek.

Heb je een baby of klein kindje in huis? Overweeg dan een systeem van herbruikbare billen- of snoetendoekjes, zoals Cheeky Wipes. Dat bespaart je niet alleen centjes, maar ook kilo's afval. Durf je reeds een stapje verder gaan? Verdiep je dan in de herbruikbare luiers. Goed voor het milieu, je portemonnee én de billen van je kindje ;-)

Met deze kleine tips ben je eigenlijk al een heel eind op weg naar een afvalvrije badkamer.

Level Up

Heb je na deze tips gelezen te hebben, zin in een level up? Komt-ie!

Voor vrouwen is een erg voor de hand liggende stap in het afvalvrij leven, overschakelen naar herbruikbaar maandverband. Iets wat velen misschien eerst afschrikt, maar al snel merk dat die angst helemaal ongegrond is. Het is even makkelijk, vaak comfortabeler én veel gezonder. Denk je dat je nog een stapje verder durft? Overweeg dan een menstruatiecup. Dat is in het begin wat oefenen (foefelen), maar eens je ermee weg bent wil je niet anders meer!

Ben je de potjes, zakjes, ... beu? Probeer dan eens om zelf je bijenwasdoeken te maken. Dit is een vervanging voor de welbekende aluminiumfolie, of vershoudfolie, alleen 100% natuurlijk. En dus gezonder! Makkelijk om te maken en in onderhoud. Je kunt er potjes mee afdekken, etenswaren (alles behalve rauw vlees) in bewaren, je lunch in verpakken,...

Hou je van een experiment en van 100% natuurlijke producten? Maak dan zelf je verzorgingsproducten. Een lippenbalsem, scrub, zalfje,... Het kan allemaal! Je bent op die manier helemaal zeker van de ingrediënten en het is nog eens leuk om te doen ook.
Daarnaast kun je ook zelf poetsproduct maken, of zelfs vaatwaspoeder. Ook hier de intussen welbekende argumenten, beter voor je portemonnee, en het milieu! Plus, je zal keifier zijn op jezelf omdat je het zelf maakte ;-)

Je kan ook bij deo nog een stapje verder gaan. Je kunt deze zelf maken, of kant en klaar in een blikje of potje kopen. Het gaat dan om een deocrème. Ook een stick in karton bestaat reeds in verschillende lekkere geurtjes.

Ook in je vervoer kun je een aantal duurzame keuzes maken. Sommige liggen voor de hand, zoals met de fiets naar de bakker ipv met de auto. Maar ook eens vaker de auto laten staan wanneer je een uitstap plant, maakt wel degelijk een verschil. De fiets wordt je beste vriend, ook wanneer het slechter weer is.
Met de trein op stap, of naar het werk gaan, geeft je de kans om te onthaasten. Om te kijken naar de wereld rond je. Even de krant lezen, of een boek.

Levensstijl

Je begrijpt intussen vast dat het hier gaat om een levensstijl. Als je het echt goed wilt doen, moet je de lijn doortrekken in je hele leven. Niet enkel je keuken aanpakken, of je badkamer. Maar een aantal keuzes maken die je kunt doortrekken én kunt volhouden.

We hoeven het zeker niet perfect te doen. Als iedereen voor zichzelf een aantal doelen eruit kan pikken die vol te houden zijn, wordt 2021 een heerlijk groen jaar!
Voornemens zijn best moeilijk vol te houden. 70% van de mensen geeft vaak op in de eerste maand. Dat klinkt een beetje als doemdenken. Maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van realistisch te zijn naar jezelf toe. Verdeel je doelen onder in kleinere acties. Probeer in te zetten op 1 of 2 acties/veranderingen. Wanneer deze deel van je routine geworden zijn, kun je denken aan iets nieuws. Maak het haalbaar voor jezelf en zoek dingen die voor jou en je gezin werken! Veel succes!

Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Heb je zelf een leuke groene tip? Deel deze gerust met ons, we zijn benieuwd!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.