Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

SOS Winterkwaaltjes

Gepubliceerd op 28 december 2020 om 10:45

Winterkwaaltjes

De winter brengt voor velen jaarlijks enkele kwaaltjes met zich mee. De natuur schenkt ons veel ingrediënten om deze kleine ongemakjes te verlichten.

Schrale lippen

Bij de typische winterkoude (hoewel we er nu misschien nog even van gespaard blijven) horen meestal schrale lippen. Bij sommigen kan er zelfs een barstje opduiken. Vervelend en soms ook pijnlijk!  
Met een zelfgemaakte lippenbalsem geef je je lippen die extra bescherming die ze nodig hebben. Onze DIY lippenbalsem bestaat 100% uit natuurlijke ingrediënten, namelijk bijenwas, karitéboter en framboospitolie. 
Bijenwas bevat veel vitamine A. Dit zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt. Bovendien bevat het veel ontstekingsremmende eigenschappen die een geïrriteerde en rode huid kalmeert. 
Karitéboter is een romige, wax-achtige substantie die gewonnen wordt uit de noten van de Karitéboom. Ze bevat veel vitamine A en E, en ondersteunt je onderhuidse bindweefsel. Ze helpt ook de buitenste beschermlaag van de huid intact te houden. 
Tot slot, Framboospitolie. Deze wordt gewonnen uit de pitjes van frambozen. Ze bevat veel antioxidanten en essentiële vetzuren. De olie ondersteunt het herstellend vermogen van de huid bij bijvoorbeeld een droge of een zonverbrande huid. 
Deze 3 samen maken een zeer beschermende lippenbalsem! 

Al deze bovenstaande ingrediënten kunnen trouwens ook ingezet worden bij een droge huid. 

Verkoudheid 

Wat bij velen elke winter terug komt, is natuurlijk een verkoudheid. Je kent het wel, hoofdpijn, verstopte neus, niezen… Gelukkig bestaan er een aantal natuurlijke middeltjes die deze symptomen kunnen verzachten. 
Denk eens aan een zelfgemaakte borstbalsem als alternatief voor de traditionele Vicks Vaporub.
Een ware weldaad voor je luchtwegen!
 
Onze DIY borstbalsem bestaat in principe uit dezelfde ingrediënten als de lippenbalsem. Een heerlijke verzorging voor je huid in de eerste plaats al. De extra ondersteuning naar verkoudheidssymptomen toe, zit ‘em in de etherische oliën die je toevoegt aan de balsem. Hierbij enkele oliën uitgelicht. 
Etherische olie van eucalyptus is erg doeltreffend in het ondersteunen van de luchtwegen. Ze ondersteunt een vrije ademhaling en geeft een gevoel van verlichting in het hoofd. 
Pepermunt werkt verlichtend bij hoofdpijn die hoort bij een verkoudheid, het biedt ook verlichting wanneer je last hebt van slijmen. 
Olie van tijm gaat dan weer ondersteunend werken bij verlichting van hoesten. Dennenolie stimuleert je immuunsysteem en ondersteunt een goede ademhaling in het algemeen. 
Ravintsara stimuleert de natuurlijke afweer van het lichaam en bevordert het ademhalingscomfort. Ze lijkt qua geur op eucalyptusolie. 
Zoete sinaasolie kan dan weer veel verlichting geven bij kindjes met een verkoudheid. 

 

LET OP! Niet elke olie mag je bij kinderen gebruiken, of wanneer je zwanger bent. Vraag altijd eerst advies alvorens iets op je huid te smeren of iets te verdampen. 

Droge handen

Naast het vele wassen dat we nu doen, kan ook de winter zorgen voor droge handen. Hiervoor kun je ook zelf een crèmeke maken 😊 Natuurlijk hoort onze karitéboter hier terug bij. Ook bijenwas is erg helend bij droge handen. Voeg nog een beetje glycerine toe en je hebt een heerlijk hydraterende handcrème! 

Immuunsysteem boosten

Je kunt naast deze verzorging ook je immuunsysteem boosten. Dit kan in elk geval door gezond te eten (je weetwel, groentjes en fruit enzo😉 maar ook door gebruik te maken van enkele natuurlijke hulpmiddeltjes. 
Zo is 1 druppel etherische olie van gember een fantastische boost aan het begin van de dag. Voeg dit toe aan wat water of fruitsap. Echinacea en propolis druppels maken deze boost helemaal af! 

Je kunt natuurlijk ook verse gember in de winkel kopen en er een siroopje mee maken. Je voegt hiervoor flink wat suiker toe aan water en laat dit even inkoken. Dan haal je de pot van het vuur, en laat je de gember in deze pot ‘trekken’. Hoe lang? Dat hangt van je persoonlijke smaak af. Wanneer de gember fel genoeg doorsmaakt, haal je hem eruit. Dit siroopje is enkele dagen houdbaar. Water en een flinke schijf citroen toevoegen en je hebt meteen een opkikkertje! 

Een stuk gember meekoken wanneer je soep maakt, geeft net dat tikkeltje extra pit aan je soep! Alleen niet vergeten het stukje gember eruit te halen voor je alles mixt 😉 

Wat bij verkoudheden ook altijd ondersteunend werkt, is een mengsel van citroen, gember en honing. Dit gouden trio geeft je immuunsysteem meteen een boost en zorgt ervoor dat je lichaam de verkoudheid sneller kan verslaan. 

Hopelijk slaan de winterkwaaltjes dit jaar minder hard toe, én mochten ze toch de kop op steken, neem dan dit blogje er nog even bij. Je zal zien, deze natuurlijke ondersteuning geeft snel verlichting! Succes en laat ons zeker weten of je iets getest hebt én wat je bevindingen zijn! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.