Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Etherische oliën gebruiken

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 14:13

Etherische oliën kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt ze verdampen, in een zalf verwerken, gebruiken op een zakdoek, sommigen kan je ook rechtstreeks op de huid gebruiken,... In dit artikel lees je meer over hoe je etherische oliën kunt verdampen.

Voor je deze blog begint te lezen, willen we een kleine veiligheidswaarschuwing meegeven. Bewaar etherische oliën altijd uit het zicht en bereik van kinderen. Sommige zijn niet veilig te gebruiken bij kinderen. Sowieso zijn etherische oliën sterk geconcentreerd, dus mocht je kindje besluiten om een slokje te nemen van zo’n flesje, kunnen de gevolgen groot zijn.

Veilig verdampen van etherische oliën

Etherische oliën kun je op verschillende manieren verdampen. Verdampen is het proces van de etherische olie opwarmen tot ze van vloeistof overgaat naar damp. Je kunt hiervoor gebruik maken van een geurlichtje, een diffuser of geursteen. Je kan ook de olie verwerken in potpourri of op een tissue druppelen. Op deze manieren wordt de concentratie in de lucht niet snel te hoog.

Tel altijd goed het aantal druppels olie dat je gebruikt. Etherische olie is sterk geconcentreerd. Vaak zijn er honderden kilo’s grondstof nodig om een liter olie te produceren.

Als de slijmvliezen of ogen geïrriteerd raken, heb je teveel gebruikt. In kleine ruimtes hoef je minder te gebruiken. Er bestaat altijd een risico op het ontwikkelen van een allergie bij etherische olie. Gebruik daarom niet iedere dag en niet steeds dezelfde etherische olie.

In feite is verdampen van etherische olie vrij makkelijk. Het komt er enkel op aan niet téveel druppels ineens te gebruiken.
Op een geursteen zijn 2 à 3 druppels vaak al voldoende. De steen zal langzaam de geur afgeven in de ruimte. Deze methode is geschikt voor niet al te grote ruimtes. Je kan uiteraard verschillende stenen in eenzelfde ruimte zetten.

Een geurlichtje is niet alleen gezellig, je krijgt er ook een leuk geurtje bij. Het vraagt wel wat meer waakzaamheid. Doordat het vlammetje van het kaarsje warmte afgeeft, zal je olie verhitten en zo verdampen. Dat houdt ook in dat het schaaltje na een tijdje zal opdrogen. Het restje olie kan zo verbranden. Dit is niet alleen nefast voor de werking van de olie, het ruikt ook best vervelend.

Onze voorkeur voor het verdampen gaat uit naar een aromadiffuser.

 Vernevelen in een aromadiffuser

Etherische olie vernevelen kan gevaarlijk zijn bij fout gebruik. Als er te veel olie gebruikt wordt en de kleine druppeltjes (= nevel) niet de tijd krijgen om echt te verdampen, en dan pas ingeademd worden - komt de etherische olie in de longen terecht. Deze kunnen hier een chemische ontsteking veroorzaken. Bij aromadiffusers moet je vermijden dat de zichtbare nevel ingeademd wordt of in je ogen terecht komt. Vooral in koude ruimtes kan het lang duren voor een nevel verdampt is.

Als de aromadiffuser echter op enige afstand staat, krijgen de druppeltjes in de nevel genoeg tijd om te verdampen voor de "geur" ingeademd wordt.
Belangrijk is ook de kwaliteit van een aromadiffuser. Een goede ultrasone aromadiffuser zorgt voor een zeer fijne verneveling en daardoor minder risico van het teveel inademen van etherische olie. Dan is verdampen in een aromadiffuser juist een zeer effectieve manier om van de therapeutische voordelen van etherische olie te genieten.

Een degelijk exemplaar heb je dikwijls al vanaf 40€. Je kan deze helemaal naar eigen smaak uitkiezen. Bamboe, groot, klein, rond, kokervormig, … alles kan! Vaak kun je deze diffusers, of vernevelaars, zo instellen dat ze na een bepaalde tijd automatisch uitschakelen. Je kan ook dikwijls een interval instellen. Veel modellen hebben ook een rustgevend licht wat voor een leuke eyecatcher in je interieur zorgt. Wanneer het water op is, valt de vernevelaar automatisch uit.
Het model dat wij aanbieden in onze webshop, vind je hier.

Potpourri gebruiken, of enkele druppels op een tissue zijn minder gekozen, maar minstens even goede methodes.

Soorten etherische oliën

Welke oliën je kunt verdampen, hangt een beetje af van je doel. Wil je ondersteuning voor je luchtwegen? Is het meer om de lucht in huis te zuiveren? Wil je een mentale opkikker of net tot rust komen en cocoonen?
Elke olie heeft een bepaalde werking voor lichaam en hoofd. Let ook op als je verschillende oliën wilt combineren. Sommigen kunnen elkaars werking opheffen, of tegengaan. Ben je niet zeker? Vraag zeker raad aan iemand met kennis van zaken, een winkelmedewerker.
Onze selectie oliën vind je hier.

Hou bij er bij je keuze van olie ook rekening mee of er kinderen aanwezig zijn in de ruimte waar je de olie wilt gebruiken. Niet elke olie kun je immers gebruiken bij kinderen. Hun luchtwegen zijn nog in volle ontwikkeling. Ben je zwanger? Let dan ook op welke olie je gebruikt. Sommige kruiden of planten kunnen zelfs weeën opwekken. Ook tijdens het geven van borstvoeding, is niet elke olie geschikt. Echter, er zijn een aantal oliën zeer geschikt en zelfs aangeraden voor (kleine) kinderen. Denk maar aan Kamille, of Lavendel. Ook Zoete Sinaas is een fijne geur voor kindjes.

Hopelijk hebben jullie nu een goed beeld van het verdampen van etherische oliën. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op en we helpen je op weg!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.