Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)šŸ’š

Moederdag

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 09:32

Traditie

Moederdag, een dag in het jaar waarop je uitgebreid je mama, schoonmama, oma, ... mag vieren. Een traditie die al lang in de tijd teruggaat...

Het vieren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag zoals wij ze kennen. Deze traditie gaat terug naar het Oude Griekenland. Rhea, de moeder der goden, werd toen gevierd op de 15e dag van maart. Het ging dus niet over de gewone moeders, maar over een goddelijk figuur. (just sayin' ladies ;-))

En ook de katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. Dat was een lieve, sterke madam, ook just sayin' ;-)

Moderne tijd

Pas in de 18e eeuw werd moederdag zoals we die nu kennen, geïntroduceerd in Amerika. In 1907 begon een Amerikaanse activiste Moederdag te promoten als een dag van waardering voor alles wat een moeder doet. Ze startte ermee om haar eigen overleden moeder te herdenken. Initieel werd er medicijnen en voedsel uitgedeeld aan hulpbehoevende moeders.

De traditie om onze eigen mama te verwennen met een ontbijt, een lekker drankje, een diner, gaat dus al 100 jaar terug in de tijd. 

In 1924 waaide het begrip 'Moederdag' dan ook over naar onze streken. De campagne richtte zich hier eerder op het geven van bloemen. Lijkt ons geslaagd, want tot op vandaag zijn bloemen, naast lekker eten, één van de populairste cadeau's om te geven op Moederdag.

Ook een Antwerpse schepen en kunstenaar sprongen rond deze tijd op de kar van Moederdag. Zij vonden waardering voor moeders, in de vorm van een speciale dag, meer dan gepast. Ze startten een heuse campagne en dit resulteerde in een moederdag die we de meesten onder ons nu nog steeds kennen, versieringen - knutselwerkjes door de kinderen - partner zorgt voor lekkers en een cadeautje.

Clichébeeld

Een speciale dag, in het teken van mama. Een dag waarop ze kan uitslapen, uitgebreid in alle rust ontbijten en de rest van de dag invullen naar eigen smaak. Dat klinkt als een droom voor de meeste mama's ;-)
Dat de realiteit soms anders is, daar houdt het clichébeeld geen rekening mee. Er zijn mama's die die dag moeten werken, gezinnen waar er geen budget is, mama's die op deze dag niet bij hun kinderen kunnen zijn, of gewoon kinderen die geen rekening houden met het concept 'moederdag' en alsnog 100x per dag 'mamaaaaa' gillen :D

Daarnaast vinden wij onszelf soms niet meer in dat clichébeeld. Elke mama houdt ervan in de watten gelegd te worden, maar hoe - dat is toch wel heel persoonlijk.
Ons advies? Vertrek vanuit de interesses en het karakter van de mama zelf. Is ze erg avontuurlijk? Houdt ze van knutselen? Is het een mama die graag in de belangstelling staat, of net niet?
Iedereen is uniek, dus ook elke mama!

Commercieel

Zoals met elke commerciële dag, kun je in het geven van een attentie zo ver gaan als je wilt. Wij willen net iets verder weg gaan van de consumptiemaatschappij. Onze voorkeur gaat naar duurzame alternatieven, en dat mag je breed interpreteren. Duurzaam in de zin van geen wegwerp mentaliteit, maar ook duurzaam in de zin van meer gericht op een ervaring dan op het product zelf. Ook tastbare dingen met een verhaal erachter, een verhaal dat je doorgeeft naar de persoon die het ontvangt.

Wil je bijvoorbeeld graag een ontbijt cadeau doen aan je mama? Stel het zelf samen, met veel liefde. Een eitje bakken, het fruitsap zelf persen, de broodjes zelf (af)bakken of bij de plaatselijke bakker heerlijke koffiekoeken halen. Wedden dat kinderen heel fier ontbijt op bed gaan brengen bij mama?
Maak het supergezellig met een (zelf geplukt) bloemetje erbij, misschien ook een (zelfgemaakte) (geur)kaars om het helemaal af te maken?

Zeg je het graag met een groot boeket bloemen? Wat dacht je ervan om ze zelf te gaan plukken? Een mooi boeket veldbloemen staat mooi, ruikt lekker, en is met liefde geplukt voor mama! Het kan ook een mooie aanvulling zijn op een gekocht boeketje natuurlijk. Je kunt ook kiezen voor droogbloemen, daar heeft mama nog erg lang geniet van.

Daarnaast is er nog een wezenlijk verschil tussen commercialisering door grote ketens én het aanbod van kleinere, lokale handelaars. Het spreekt voor zich dat wij fan zijn van deze laatsten keihard te steunen! Dat je ondertussen mama erg blij maakt, is mooi meegenomen toch? :-)

Alternatieven

In de categorie 'alternatieve cadeau's' past het concept van tegoedbonnen wel volgens ons.
Het idee erachter is poepsimpel. Je bedenkt een aantal dingen waarmee je je vriendin/vrouw/mama/... erg blij mee kan maken. Dat kan gaan van 'vanavond kook ik' tot 'een joker voor de strijk',... Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een bon voor knutselen.
Wedden dat de mama in kwestie het erg fijn vindt om de dag zelf al een aantal bonnen in te zetten? Met een ontbijt, een warm bad, een kop koffie, een uurtje me-time, een take away diner, massage, ... Maak je de dag op zich al fantastisch!
Een aantal tegoedbonnen kunnen natuurlijk het hele jaar door ingezet worden.

Is de mama in kwestie creatief? En eco-minded? Dan kan een DIY pakketje een leuke cadeautip zijn voor jou! Jullie kunnen dan samen aan de slag gaan, wat zorgt voor een gezellig, verbindend momentje en een herinnering waar mama nog lang kan aan terugdenken.

Voor mama's die graag hun kindje dragen, kan een draagconsult wel een leuk cadeau zijn. Hierin leer je verschillende draagsystemen kennen, leer je je draaghouding verbeteren,... Het is een fijn moment tussen mama en haar kindje. Ook de partner kan natuurlijk deelnemen en er zo een heerlijk gezinsmoment van maken!

Schoonheidsproductjes die mama nog mooier maken dan ze al is, kun je ook scoren bij ons: je vindt ze hier. Met liefde voor mens en natuur, wat is er mooier dan dat?

Houdt mama van fijne geuren? Dan is deze aanbieding misschien wel iets voor haar: een diffuser met 2 olieën naar keuze scoor je nu met korting bij ons!

Tot slot

Tot slot, we hopen dat jullie allemaal een fijne moederdag mogen beleven, allemaal naar eigen smaak, karakter, mood of the day,... Met je gezin samenzijn, een hapje - een drankje,... Hoe jij het ook maar wilt invullen!

Heb je nog tips of dingen die je graag kwijt wilt over dit onderwerp? Laat ze hieronder zeker weten aan ons!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.