Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Mei Plasticvrij

Gepubliceerd op 17 mei 2021 om 09:00

Mei Plasticvrij - Wat?

‘MEI PLASTICVRIJ’  is een burgerinitiatief getrokken door een handvol geëngageerde vrouwen, die zelf niet perfect plasticvrij leven, maar meer afvalarme alternatieven willen zien.
Het is daarnaast ook een jaarlijkse bewustwordingscampagne over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Het opzet is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic zoveel mogelijk verminderen.

Veel mensen willen het anders, maar voelen zich machteloos als individu. Mei Plasticvrij wil iedereen inspireren en tonen welke alternatieven er zijn. Tegelijk willen ze ook bedrijven/winkels stimuleren om hun aanbod aan te passen én de overheid om nieuwe wetten hier rond door te voeren. Verandering moet van alle kanten komen! Iedereen doet mee zoals hij/zij wil: zelfs één gewoonteverandering juichen we toe.

Dit is iets waar we ons met 't Groen Boontje zeker kunnen in vinden en volop willen steunen. Vandaar ook onze kortingsactie deze maand én deze blog! 

10 redenen om mee te doen

Je weet nu al niet waarheen eerst rennen en vliegen om je job, huishouden en je leven geregeld te krijgen. En dan nog eens meedoen aan een extra uitdaging? Waarom zou je dit doen vraag je je misschien af?

Omdat het de moeite waard is en omdat wij je gaan helpen. Wij willen een fijne wereld voor onszelf en onze kinderen en dus voorzien wij jou met plezier van een resem supermakkelijke tips. Vaak supermakkelijk in te passen in je leven. Beloofd! En je bent niet alleen. Je doet dit samen met nog duizenden andere Vlamingen. En wij doen ook mee, of wat dacht je :-)

10 redenen om mee te doen:

1. Je wilt minder wegwerpplastic in de wereld tout court. Klinkt logisch. Klinkt niet moeilijk en toch is dit een uitdaging. Ga maar eens na hoeveel wegwerpplastic er op een doordeweekse dag door je handen gaat. Hou eens bij hoe vaak je je vuilniszak of pmd zak klaarzet voor de ophaling. Je zult schrikken over de hoeveelheid dit eigenlijk is!
2. Je wilt je steentje bijdragen aan een betere wereld. Een taak afwerken geeft een voldaan gevoel. Resultaat zien van je harde werk ook. Zien dat je vuilniszak minder vol raakt, zien dat minder hoeft weg te gooien,... kan datzelfde voldaan gevoel geven. Weten dat je huis schoon is én dat je geen chemicaliën doorspoelt bij het legen van de emmer 'kuiswater', kan zorgen voor een vreugdesprongetje :-)
3. Je doet het voor je kinderen. Opdat zij ook een leefbare wereld hebben over 10 jaar, 20 jaar, 50 jaar.
4. Ook je eigen gezondheid vaart er wel bij. Minder schadelijke stoffen in de natuur, minder troep op je huid, in je lichaam. Zeg nu zelf, wie kan daar iets op tegen hebben?
5. Gezondheid van de dieren op deze wereld verbeteren. Zeedieren eten alsmaar meer plastic op. Zij kennen geen verschil tussen voedsel of plastic deeltjes die rondzwerven in het zeewater. De microplastics die in zee zitten, in de vissen,... komen uiteindelijk ook terecht op ons bord.
6. Je wilt niet dat de planeet nog langer afziet. There is no planet B.
7. Wat je koopt, heeft effect. De macht van de consument is echt. Tien jaar geleden vond je nauwelijks bioproducten, vegetarische of vegan voedsel of vergeten groenten in de supermarkt en kijk nu naar het aanbod.
8. Je spaart geld uit. Telkens je een wegwerpverpakking in de vuilnisbak gooit, gooi je letterlijk geld weg. Herbruikbare producten zijn vaak een investering, en deze verdien je na een aantal keer gebruiken dubbel en dik terug!
9. Je wint tijd. Met een aantal basisproducten kom je vaak even ver dat met een gespecialiseerd product voor alle dingen afzonderlijk. Denk maar aan wasmiddel voor bonte was, witte was,... Of aan poetsproducten. Allerlei soorten crèmes en verzorgingsproducten. De 7 afzonderlijke producten zijn vaak te vervangen door 1 of 2 basisproducten die je voor veel dingen kunt gebruiken.
10. Het vraagt echt niet veel moeite. Afvalarm leven ingewikkeld en tijdrovend? Niet als je het aan ons vraagt! Er is altijd iets dat je kunt doen. Een herbruikbare drinkfles in plaats van wegwerp flesjes bijvoorbeeld. Een boodschappentas mee, herbruikbare groentezakjes gebruiken,... Niet moeilijk, je moet er alleen aan denken ;-)

Plasticvrijer leven: zo begin je eraan

Wil je graag minder afval produceren met je huishouden, dan raden we je de volgende 4 R'en aan: refuse, reduce, reuse en als laatste recycle.

REFUSE: simpelweg weigeren. Weiger het plastic zakje (dat nu vaak zelfs betalend is) in winkels. Neem in plaats daarvan je eigen herbruikbare zak mee. Weiger staaltjes, hoe leuk ze er ook uitzien. Weiger 'gratis' artikelen in de winkel waarvan je weet dat je ze niet gaat gebruiken. Laat ingepakte artikelen liggen. Denk aan bvb een komkommer in plastic, sla in een zakje, ... Weiger eens een rietje op café. Haal koffie of thee af in je eigen herbruikbare beker in plaats van een wegwerp beker.

REDUCE: verminder de hoeveelheid plastic in je huishouden. Voorverpakte koekjes (vaak nog individueel!), verpakte fruit en groenten, plastic flessen van water en/of frisdrank. Zoek er alternatieven voor waar dat mogelijk is voor jou en je huisgenoten. Ga naar de brouwer en koop frisdrank, water, bier,... in glazen flessen die je kunt terugbrengen. Ga eens naar de markt of boer voor je groenten en fruit. Vaak vind je ze daar zonder plastic verpakking. 
Probeer waar kan te kiezen voor een papieren of kartonnen verpakking. (We weten het, dit is nog geen garantie dat er geen plastic binnenin zit, maar toch...)

REUSE: hergebruik het plastic dat je al hebt. Dit is geen pleidooi om alle tupperware die in je kast ligt, gewoon weg te gooien. Wanneer je BPA-vrij plastic reeds in huis hebt, gebruik dat dan ook totdat het 'opgebruikt' is. Recycleer het dan zoal het hoort. Je kunt kapotte spullen vaak ook naar een repair café brengen en het zo laten herstellen. Of spreek een Handige Harry uit je omgeving aan, die vindt het misschien wel een fijn projectje :-)
Wil je er echt vanaf? Breng de spullen dan naar de kringloopwinkel. Daar krijgen ze een 2e leven en maak je er nog iemand anders blij mee. 

RECYCLE: is iets helemaal opgebruikt, recycleer het dan zoals aangegeven. Breng spullen naar de kringloopwinkel, of naar het containerpark. Scheid papier en plastic goed wanneer je ze weggooit. 
Groente- en fruitafval kun je makkelijk composteren. Later hebben je planten en bloemen er nog een keer deugd van ook. 

Tips and Tricks

IN DE WINKEL: Zet je gêne opzij en neem lekker zakjes en potjes mee naar de winkel. Koop zoveel mogelijk in glas, van frisdrank tot sauzen. Tracht droge producten, zoals rijst, pasta, bloem, ... zoveel mogelijk in bulk aan te kopen.

IN DE KEUKEN: samen zelf koekjes bakken in plaats van ze voorverpakt aan te kopen. Experimenteer volop en maak zelf je eigen sauzen, dressings,...
Composteer zoveel mogelijk keukenafval. Spaar glazen potjes en bewaar er je overschotjes in. Probeer ook eens bijenwasdoeken in plaats van plastic folie te gebruiken. 

IN DE BADKAMER: probeer een tandenborstel van bamboe uit. Geen verschil met eentje van plastic, alleen zoveel beter voor het milieu. Ook denttabs of tandpasta in een glazen pot vereisen geen moeite. Een blok zeep of shampoobar is nog zo een super makkelijke switch. Ook je scheermes is makkelijk te vervangen door een duurzaam exemplaar. Een bamboe haarborstel of houten wattenstaafjes (of nog beter, een oorlepeltje) zijn kleine dingen met een groot effect.

KLEDIJ: helaas is de mode-industrie een van de grootste vervuilers in onze huidige werld. Ga maar eens na wat de productie van één enkel t-shirt kost! En dan zijn er nog de miljoenen microvezels die bij elke wasbeurt vrijkomen en mee in het afvalwater en in onze waterlopen terechtkomen. Wasmachines dragen helaas veel meer bij tot de plastic soep dan we dachten. Dit kun jij doen: Koop zoveel mogelijk kleding van natuurlijke materialen. Mijd kleding in polyester, acryl, lycra, nylon, spandex, fleece.
Was minder vaak, maar lucht in ruil daarvan je kleren wat vaker. Koop minder en als je toch iets koopt, tracht eerst te kijken of je het tweedehands kunt vinden. Of pimp je oudere kleren tot nieuwe outfits!

POETSEN: zoals we reeds zeiden, met een aantal basis producten kom je al een heel eind. Dé basis poetsproducten volgens ons zijn: (natuur)azijn, citroenzuur, baking soda, kristalsoda. Ze vormen de basis voor een aantal poetsproducten, zowel voor je badkamer als voor je vloer, keuken, toestellen,...
Creatievelingen kunnen ook zelf aan de slag met enkele basisproducten om zo hun eigen poetsmiddelen te maken. Check daarvoor zeker onze DIY pagina!

ONDERWEG EN OP REIS: toegegeven, dit kan een uitdaging zijn. Thuis heb je alles bij de hand. Op reis of een andere locatie misschien niet. Met enkele basisdingen kom je al een heel eind. Vergeet je brooddoos en drinkfles niet. Dit maakt een gigantisch verschil in hoeveelheid afval. Denk maar aan take away maaltijden, broodjes, afhaal koffie's,...

CADEAU: Geef plasticvrije cadeautjes: een boek, een ervaring of iets zelfgemaakt. En vraag zelf enkel plasticvrije cadeaus. Ons maak je bijvoorbeeld ook altijd blij met een lekker drankje of (zelf bereid) eten ;-)
Verpak je cadeautjes zonder plakband (bijvoorbeeld volgens de kunst van furoshiki het inpakken met stof) of hergebruik de verpakkingen van gekregen cadeautjes. Koop wenskaartjes die niet in plastic verpakt zijn, of kies plantbare kaartjes. Dan heeft de ontvanger er later nog lang geniet van!

Aan de slag!

We hopen dat je iets had aan dit blogartikel. Hopelijk ga je met de tips aan de slag. Heb je zelf nog tips voor ons? Laat ze hier zeker na. Volg ons op social media en post er foto's van jouw zero waste life hacks!

Want alleen samen komen we er!

 

Wil je graag meer uitleg en tips? Neem zeker een kijkje op de website van Mei Plasticvrij !

Bron voor dit artikel: https://info.meiplasticvrij.be/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.