Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Duurzaam terug naar school

Gepubliceerd op 30 augustus 2021 om 11:49

Duurzaam terug naar school

Daar komt het nieuwe schooljaar alweer aan! En dat betekent ook voor veel gezinnen weer wat voorbereiding.

Schoolboeken, schrijfgerief, een boekentas, misschien ook wel een laptop of computer - bij 1 september hoort altijd wel een lijstje én een prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen sowieso al een hap uit je budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap snel nog wat groter worden.
Of dat denk je misschien, want ‘ecologisch is duur’? Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn!

In onze mening bestaat ecologie niet enkel uit verantwoorde merken, maar ook uit eerst gebruiken wat je al hebt. Is dat geen optie, dan bestaan er nog andere mogelijkheden dan alles nieuw te kopen.

Tweedehands

Onze eerste tip is 'ga tweedehands'!
Heb je meer dan 1 kindje, dan ken je deze tip misschien al erg goed. Kleren worden dan vanzelf doorgegeven. Een goed begin want kleren kosten geld, soms veel geld. En zeker bij kinderen volop in de groei, worden ze slechts een korte tijd gedragen. Perfect dus om op te besparen, én je voetafdruk ietsje kleiner te houden. Want nieuwe kleren vergen ook veel grondstoffen.
Ook in de kringloopwinkel kun je echte pareltjes van kleren vinden! Op Vinted of een facebookgroepje kun je vaak ook mooie kledij vinden, dichtbij huis - of iets verder. Je kan er dan op jouw beurt te kleine kleren te koop zetten. En zo is de cirkel rond.

Maar daarnaast kan het ook de moeite lonen om andere spullen tweedehands te zoeken. Een schoolboekentas bijvoorbeeld. Wanneer de kleuterboekentas te klein wordt voor je lagere schoolkind, kan je deze doorgeven aan een broertje of zusje, nichtje of neefje, iemand uit je straat, ...
Ook de kringloopwinkel neemt ze in dank aan om er dan een ander gezin blij mee te maken. Wanneer ook die lagere school boekentas te klein wordt voor je kind dat naar het middelbaar gaat, kun je dezelfde afweging maken.

Het is nu ook de uitgelezen periode om ander schoolgerief tweedehands te scoren! Ga maar eens kijken in een tweedehandswinkel, zoals bijvoorbeeld de Kringloopwinkel. Je vindt er boekentassen, pennenzakken, brooddozen, drinkflessen,...

Zo weinig mogelijk afval

Nog een aspect van duurzaam terug naar school, is zorgen dat je zo weinig mogelijk afval produceert. Dat kan alvast door een brooddoos en herbruikbare drinkfles te gebruiken. En dat kan al van de peuterklas!
Steeds meer scholen springen op de kar van duurzaamheid en hanteren een 'alleen water' beleid op school. Een goede drinkfles is dan een must!

Kijk bij de aankoop hiervan wel naar het gebruikte materiaal. Zo is PVC, Polyethyleen, BPA,... niet geschikt voor de productie van spullen die in aanraking komen met voedsel. Meer info hierover vind je hier: https://www.plasticcollectors.com/nl/blog/types-of-plastic-harmful-to-health/

Herbruikbare brooddozen en drinkflessen die je in ecologische (web)winkels kan kopen, bevatten geen schadelijke stoffen die in contact komen met het eten en/of drinken. Wil je helemaal zeker zijn? Kies voor RVS drinkflessen en/of brooddoos + snackdoosje.
Ook een bijenwasdoek, Stasher Bag of Boc'n Roll is zeer geschikt om iedereens lunch lekker en beschermd te houden.

Beschouw een degelijke brooddoos of drinkbus als een slimme investering: het is misschien iets duurder in aankoop, maar als je goed kiest, kan je er enkele jaren mee verder. Een extra voordeel aan een brooddoos met vakjes: het motiveert je om dagelijks een gevarieerde lunch samen te stellen: lekker en gezond! Onze favoriet hiervoor is de Yumbox.
Favoriete drinkfles bij de Groene Boontjes? Eentje van Klean Kanteen, stevige RVS - kan tegen een stootje - verkrijgbaar in verschillende maten, dus je vindt vast eentje voor elk gezinslid!

Duurzame grondstoffen

Ook schrijf- en tekengerief kan ecologisch. Op heel wat schriften, cursusblokken, etiketten, (kleur)potloden, post-its en agenda’s prijkt het PEFC-logo. Zo krijg je de garantie dat de hout- en papiervezels afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bos.
Hier geldt een evenwicht tussen de ecologische, economische en sociale bosfuncties. Geen illegale houtkap, geen schending van de mensenrechten, maar wél oog voor de fauna en flora; en een eerlijk loon voor de bosarbeiders,… 
Zorg daarnaast ook voor kwalitatief materiaal: dat stimuleert de creativiteit. De stiften, potloden en krijtjes van bijvoorbeeld Ökonorm en Ecobos
 zijn degelijk én gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Ook de pennen en stiften van Schneider zijn milieuvriendelijk geproduceerd, net als de scharen van Westcott die gemaakt zijn met gerecycleerd materiaal. De kleurkrijtjes van Stockmar zijn een topper voor zowel kinderen als volwassenen!

Tip voor scholen

Werk je op een school? Laat je school dan eens kennismaken met  de organisatie GoodPlanet, die educatief materiaal en allerlei projecten voorziet voor scholen. De workshops worden op maat gemaakt en worden aangeboden van kleuter- tot secundair onderwijs. Of het nu gaat over duurzame voeding, recycleren of aardwarmte, ze zijn er van alle markten thuis! 

Thema's zoals duurzame ontwikkeling, waterproblematiek, afvalbeheer, openbare netheid en circulaire economie worden niet uit de weg gegaan, integendeel. Alles wordt op passend niveau uitgelegd. Een aanrader voor elke klasgroep!

Onze favorieten

We geven je nog even onze favoriete adresjes mee waar je fijne, duurzame spullen kunt vinden om goed van start te gaan dit komende schooljaar!

https://www.k-deetje.be/
Een leuke winkel in regio Brugge. Voor duurzame, bewuste en ecologische spullen voor baby-kind-ouder,... Moet je bij K-deetje zijn! Debbie en haar man Koen staan voor je klaar met raad en daad! Je vindt er ook leuke schoolspullen om goed van start te gaan op school!

 

www.dekringwinkel.be dé tweedehandswinkel bij uitstek! Van kledij, tot speelgoed, schoolspullen of uitzet om je kot te pimpen, ze hebben het allemaal ! Check zeker de website voor de locaties en openingsuren.

www.oxfamwereldwinkels.be wist je dat Oxfam ook tweedehandswinkels heeft? Je vindt er kledij, servies, schoolspullen,... Daarnaast staat Oxfam ook garant voor duurzaam geproduceerde spullen, en een eerlijk loon voor de producent!

 

https://www.blabloom.com/nl/

Hippe conceptstore voor het hele gezin!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.