Gratis afhalen en bakfietslevering (Brugge & Damme)💚

Zero Waste Halloween

Gepubliceerd op 29 oktober 2021 om 12:27

Trucs en lekkernijen voor een milieuvriendelijk Halloween

Het is weer die tijd van het jaar. Een frisse, koelte hangt in de lucht, de bomen zijn schitterende kleurenpaletten geworden van rood, geel en oranje. De herfst is in het land.  

De herfstvakantie begint de laatste jaren voor meer en meer kinderen met een feestje, een griezelfeestje!

Halloween draait op zijn best om creativiteit en vindingrijkheid: pompoenen snijden, een kostuum maken en de perfecte trick-or-treating-route plannen.

Maar in het ergste geval kan Halloween veel afval produceren: snoeppapiertjes voor eenmalig gebruik, goedkope kostuums en versieringen die slechts enkele dagen nadat ze de winkel hebben verlaten bij het afval belanden.

Daarom streven wij op 31 oktober naar een zero waste Halloween. Hoewel het soms moeilijk is om een ​​volledig afvalvrije Halloween-ervaring te krijgen, zijn er toch veel dingen waar je kunt op letten.

 

Plasticvrije Halloween-decoraties 

 

Het is niet zo moeilijk om te versieren in een Halloween-thema zonder afval in gedachten, je moet alleen wat creatiever denken.

 

Je kunt er ook wat geld mee besparen, en kost niet eens zoveel tijd om je huis er geschikt uit te laten zien voor een griezelnacht. Bekijk hieronder onze favoriete milieuvriendelijke Halloween-decoraties.

 

Pompoenen, pompoenen, pompoenen...!

Deze typische én plasticvrije Halloween-decoraties passen perfect bij een afvalvrije levensstijl. Zodra pompoenen klaar zijn om je veranda of voordeur te versieren, verwerk ze dan in een smakelijk gerecht of composteer ze als ze slecht zijn geworden. Kalebassen worden over het algemeen alleen voor decoratieve doeleinden gekweekt, dus die kun je gewoon composteren als de tijd daar is.

Zorg er bij het snijden van pompoenen voor dat je de binnenkant niet weggooit. Het vruchtvlees van pompoenen is bijvoorbeeld perfect om te verwerken in een soep, puree, pasta gerecht,... En geroosterde pompoenpitten zijn een lekkere zero waste snack. Je kan ze ook later zaaien om zo opnieuw pompoenen te kweken.

Herfst boerderij klassiekers 

Pompoenen en kalebassen zijn niet de enige opties voor een natuurlijk feestelijk decor. Als je in de buurt van een boerderij of een AVEVE woont, zoek dan naar strobalen of gedroogde maïsstengels om je huis een herfstachtige sfeer te geven.

Achteraf kun je ze gebruiken voor huisdieren, of weggeven aan iemand met paarden, kippen of buitendieren.

Voor een super eenvoudige decoratie zonder afval: strooi je boombladeren rondom je huis. Zo geef je je huis een spookachtig en onverzorgd uiterlijk. 

Probeer voor meer Halloween-specifieke decoraties spullen te recycleren of te hergebruiken. Spoken gemaakt van oude lakens en vleermuizen gemaakt van nylon en oude hangers zijn misschien wel een perfecte manier om versleten dingen opnieuw te gebruiken, en het internet heeft talloze ideeën voor eenvoudige doe-het-zelf plasticvrije decoraties. Neem zeker eens een kijkje op Pinterest.

Wil je toch graag iets kopen? Zoek dan tweedehands spullen, bijvoorbeeld in de lokale kringloopwinkel en denk na over het kopen van milieuvriendelijke decoraties die liefst ook nog eens lang meegaan. (lees: verschillende jaren) En natuurlijk, als je al items liggen hebt, is het prima om deze gebruiken. Niemand ziet het verschil tussen je decoratie van vorig jaar of dit jaar ;-)

Zero Waste Halloween-kostuums 

Misschien was jij dat kind die een geweldig creatieve ouder of grootouder had om je te helpen je unieke kostuumdromen te realiseren. Nu kun jij die persoon worden - om kostuums te maken voor kinderen of voor jezelf!

Voor een Halloween-kostuum met bijna geen afval, denk je aan dingen die kunnen worden hergebruikt, opnieuw gedragen of gerecycleerd.

Personages geïnspireerd door je kast

Een uniek kledingstuk, zoals een trenchcoat kan je veranderen in een spion, een leren jack kan bijdragen aan een rock-'n-roll-look uit de jaren 50, of een vissersvest kan je een safarigids of dierenverzorger maken.

Joggingbroeken en sweatshirts veranderen gemakkelijk in verschillende dieren met een paar add-ons en accessoires. Zelfs normale kleding of een oud uniform (denk aan verpleegster outfit) met een beetje make-up en nepbloed kan perfect zijn voor zoiets als een zombie of vampier. 

Maak iets dat je kunt recyclen

Karton is geweldig voor een kostuum zoals bijvoorbeeld een robot, Rubik's kubus of Minecraft-personage. Dik gekleurd papier kan vleugels, strepen, tekens worden. En zolang je niets toevoegt dat het papier of karton vervuilt, kun je het allemaal recyclen als je klaar bent. 

Ruilen 

Iets heel specifiek in gedachten? Of niet meteen zin/talent om zelf aan de slag te gaan? Dan kun je misschien eens een kostuumruil organiseren samen met je buren. Je kunt ook vrienden vragen of zij nog leuke verkleedspullen in hun verkleedkoffer liggen hebben. Zeker bevriende ouders met kinderen van verschillende leeftijden kunnen elkaar hierbij helpen!

Zelfs als je het gevoel hebt dat je snel iets bij elkaar gooit, zal het waarschijnlijk van betere kwaliteit zijn dan de meeste kostuums die online zijn gekocht, en die soms amper de hele dag/avond meegaan, laat staan ​​van jaar tot jaar!

 

 

Trick-or-treating zonder afval

 

Dit is misschien wel het moeilijkste deel van een milieuvriendelijk Halloween. Door corona wordt aangeraden om enkel voorverpakte snoepjes of traktaties uit te delen. Dat betekent dus ook veel single use plastic... Toch enkele tips!

Gelukkig worden sommige snoepjes geleverd in een verpakking die gemakkelijk kan worden gerecycled. Je kunt ook zelf aan de slag gaan als je daarvoor de tijd hebt. Koop een grote zak losse snoep en maak zelf papieren snoepzakjes om uit te delen.

Er zijn ook verpakkingsarme bulkwinkels die chocolaatjes op voorraad hebben. Dan spaar je daar alvast veel verpakking uit. Zelf in een papieren zakje stoppen en klaar om uit te delen! 

Komt je kind thuis met een berg (voorverpakte) snoep? Probeer dan zelf te recycleren wat je kunt. 

Maak fruit verleidelijk

Als je buren vertrouwen hebben, kan fruit een goed alternatief zijn. Een schaal met 'gif'-appels of clementines met daarop getekende lantaarngezichten kan een leuke afwisseling zijn van alle verwerkte suiker. 

Snoep alternatieven 

Je zou ook kleine cadeautjes kunnen geven in plaats van snoep. Dingen zoals potloden met Halloween-thema, gummen, mini-kleurboeken of bladwijzers zijn relatief weinig afval, zelfs als ze het einde van hun levensduur hebben bereikt.

 

Halloween is bedoeld als een enge feestdag, maar dit betekent niet dat het beangstigende effecten op het milieu moet hebben. Door een beetje na te denken over je decoraties, kostuums en snoep, kun je een groot verschil maken in hoeveel afval je genereert zonder iets af te doen aan de spookachtige sfeer van de vakantie. 

Dus waar wacht je nog op, p
lan vandaag nog je plasticvrije Halloween!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.