December staat voor de deur en dat betekent traditioneel een feestelijke maand. Voor veel mensen staat feest gelijk aan lekker eten, een drankje erbij, en natuurlijk ook cadeautjes-tijd! Dit zorgt soms voor een overload aan restjes eten, papier, plastic afval van het inpakken enzomeer.
Wij denken dat dit anders kan, met minder afval, minder restjes, gewoon minder. We hopen je met dit blogartikel te inspireren op weg naar een duurzame december maand. We focussen ons nu op de cadeautjes-tijd.
Een cadeau geven?
De gemakkelijkste stap in het verduurzamen van de cadeaus die je geeft, is het vermijden van zogenaamde 'fun'cadeautjes. Je kent het wel. Kerst vieren met de familie, dat staat bijna meteen gelijk aan een rondje 'Secret Santa'.
Bij gebrek aan ideeën, of door het beperkte budget wordt soms goedbedoeld gegokt op een grappig, maar nutteloos geschenkje: een gigantisch wijnglas, een beeldje van een pratende minion of een setje beerpong of wc-golf.
Dat levert misschien wel een grappig moment op, maar de kans is klein dat de ontvanger die spullen lang zal koesteren en/of gebruiken. Jammer van de benodigde grondstoffen, de moeite en, niet onbelangrijk, het geld.
Een alternatief voor een willekeurig cadeau is het geven van een dienst of ervaring. Door te kiezen voor zo'n cadeau geef je de ontvanger niet enkel iets materieels of nuttigs, maar ook een goed gevoel: hij/zij kan dankzij jouw cadeau bijdragen aan een duurzame toekomst.
Een paar ideeën:
- Het lidmaatschap van een voedselteam
- Een abonnement op een (vegetarische) foodbox, fruit- of groentenpakket
- Het inschrijvingsgeld voor community supported agrigulture, een CSA, waarbij je een oogstaandeel van een boer kan kopen en wekelijks zelf je groenten kan gaan oogsten
- tickets voor een uitstap of belevenis
- ...
Materiële cadeaus
Als je het toch fijner vindt een tastbaar cadeau te geven, zijn er een aantal dingen waar je op kan letten om een cadeau met een duurzame twist te geven. Want met wat je geeft, stuur je een boodschap uit en heb je wel degelijk een impact!
Tweedehands
Heb je een goed idee voor een cadeau, kijk dan eerst eens of je het niet tweedehands kan vinden. Dat kan bijvoorbeeld online of in de kringwinkel. De meeste tweedehandswinkels staan tegenwoordig niet meer vol stoffige afdankertjes. Het zijn interessante schatkamers vol unieke vondsten en onverwachte meevallers. Bovendien vermijd je met je tweedehands aankoop dat prima spullen op de afvalberg belanden.
Daarnaast moeten er geen grondstoffen ontgonnen worden voor de productie en het vervoer van nieuwe spullen.
Tot slot steun je de circulaire economie en help je misschien mensen die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt aan een job.
Lokaal
Je geschenken lokaal kopen elimineert de uitstoot van het transport, versterkt de lokale economie en verstevigt de band tussen de producent en consument. Hoe fijn is het om te weten wie jouw cadeau heeft gemaakt, waar het vandaan komt en wat er in verwerkt zit?!
Een lokale, Brugse tip is misschien wel de Brugse cadeaubon. Een waardebon die je kunt inwisselen bij verschillende Brugse handelaars, gaande van restaurants, hotels, wellness, kledingzaken,...tot zelfs een verfwinkel. Voor elk wat wils dus!
Meer info vind je hier: https://cadeaubonbrugge.be/
Fair trade
Als je cadeau dan toch van verder weg komt, weet je met een fair trade aankoop zeker dat iedereen die aan het cadeau gewerkt heeft, goed behandeld werd en een eerlijk loon kreeg, zodat ook zij naar de dokter kunnen en hun kinderen naar school kunnen sturen. Omdat er een wildgroei aan misleidende keurmerken bestaat, let je best op een officieel fairtradelabel.
Kwaliteit boven kwantiteit
Hoe meer cadeaus, hoe beter, of niet?
Het kan aantrekkelijk zijn anderen te overstelpen met zo veel mogelijk goedkope cadeaus. Jammer genoeg gaat 'goedkoop' meestal sneller stuk. Het is dus duurzamer om minder, maar kwalitatievere cadeaus te geven. Zou je het als ontvanger ook niet fijn vinden om spullen te krijgen die jaren meegaan en die je jezelf misschien niet zo snel zelf zou kopen?
Rank-a-brand
Wil je graag kleren of accessoires schenken, dan is het de moeite om eens een kijkje te nemen op de onafhankelijke website Good On You, het vroegere Rank a Brand. Op beide sites kun je voor de meeste merken opzoeken hoe ze scoren op duurzaamheid, de manier waarop werknemers behandeld worden, en dierenleed.
De verpakking telt
Om je cadeau 100% duurzaam te maken, kun je ook op de verpakking letten, zodat er voor jouw cadeau zelfs geen nieuw cadeaupapier geproduceerd moet worden. Een cadeau zero waste inpakken kan op verschillende manieren:
- Oud cadeaupapier, lintjes, geschenkzakjes en -dozen hergebruiken
- Oude materialen upcyclen: muziekpapier, krantenpapier, oude kalenders, mooie tijdschriften, oude landkaarten, restjes behangpapier, grote kindertekeningen
- Furoshiki, de traditioneel Japanse methode van inpakken in een mooi stuk stof dat kan hergebruikt worden
Een zoektocht ‘zero waste inpakken’ op het internet levert nog tientallen andere interessante alternatieven op. Let er na het uitpakken van de cadeaus ook even op dat alle verpakkingsmaterialen juist gerecycleerd worden en het feest kan niet meer stuk!
Tot slot
We hopen dat we je met dit blogje wat inspiratie gegeven hebben om dé feestmaand van het jaar iets duurzamer in te gaan.
Heb je zelf nog tips, of leuke adresjes? Laat het zeker weten !
Reactie plaatsen
Reacties